MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a
MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a

Odpowiedzi na Forum Stworzone

Widok 15 wpisów - 1 z 15 (of 36 wszystkich)
  • Autor
    Wpisy
  • w odpowiedzi do: Czy macie problemy z Yamem? #2130
    AvatarAS
    Participant

    A czy błąd pojawia się od początku, czy po kilku uruchomieniach Yama po zmianach? Ja nie zmieniam użytkownika, choć Yama odpalam kilakrotnie celem sprawdzenia poczty i błędów nie zauważyłem. Może tu jest przyczyna?

    w odpowiedzi do: Czy macie problemy z Yamem? #2128
    AvatarAS
    Participant

    "Make donation" powoduje otwarcie OWB i wczytania odpowiedniej strony.

    w odpowiedzi do: Czy macie problemy z Yamem? #2126
    AvatarAS
    Participant

    U mnie jest poprawnie, Yam działa stabilnie. Baner "make donation" też działa prawidłowo. MOSa mam 3.5.1, YAMa w wersji 2.9p1, klasa nbitmap.mcc 15.23.

    w odpowiedzi do: Radeon 9800 i Pegasos2 #2014
    AvatarAS
    Participant
    Spalić się raczej nie spali 🙂 Najwyżej nie zabangla.

    Ciekawe czy będzie działać, czy ktoś testował. Stara 9200 robi problemy ze starości, więc nową jeśli mam kupić, to wolę szybszą.

    w odpowiedzi do: Zegar źle chodzi pod MOSem 3.3 #1998
    AvatarAS
    Participant

    Wracam do tematu, co to może być: Pegasos2, bateria wymieniona na nową, a po wyłączeniu nie trzyma czasu. Wystarczy wyłączyć komputer na 20 minut i po włączeniu późni się o 4 minuty.

    w odpowiedzi do: Sporadyczny zwis PowerBooka po włączeniu #1958
    AvatarAS
    Participant
    No i fajnie. Po prostu amisystemy tak mają. 🙂 🙂

    U mnie na Pegasosie 2 od dawna nie miałem takich problemów, ale w ostatnim tygodniu, właśnie pojawiły się takie objawy: nieraz nie do końca wstanie MOS, neraz po uruchomieniu pierwszego programu. Po restarcie wszystko działa dobrze. Na razie przepatrzyłem katalogi i wywaliem podwójne biblioteki, a także podwójne pilki z C. Na razie po tym się uspokoiło, ale popatrzę co dalej.

    w odpowiedzi do: Zegar źle chodzi pod MOSem 3.3 #1859
    AvatarAS
    Participant
    To nie wina baterii, tylko jakiś interpretacji wcześniej ustawionych rzeczy w preferencjach systemowych. Poczytaj wątek o allegro. Tam wyszło, że u wielu osób działało to inaczej, dopiero po majsterkowaniach w systemowych ustawieniach co do strefy czasowej i lokali zaczęło działać tak jak u innych (choć ustawienia strefy czasowej i lokali były takie same wcześniej)

    Pomyślałem, że bateria, gdyż wcześniej wydawało mi się, że zegar przestawia się w czasie pracy. Obecnie gdy popilnowałem Pegasosa, to widzę, że po włączeniu i czym dłużej wyłączony, tym większe opóźnienie w zegarze. Jednak wcześniej było dobrze, a dopiero po instalacji MOSa 3.3 zaczęło się coś dziać (czyżby zbieg okoliczności?). Ale jak Kaczuś napisał o majsterkowaniu w preferencjach w ustawianiu strefy czasowej to zauważyłem że:
    – wcześniej ustawione miasto zniknęło po aktualizacji i musiałem teraz je ustawić na nowo;
    – po ustawieniu miasta i zapisaniu zmieniło mi się ustawienie czasu pobieranego przez internet; parametr – z tego co pisał Kraszan – 60 dotyczy czasu zimowego, a 120 letniego. Jak ustawiłem wcześniej 60 czas był poprawny mimo, że obecnie mamy czas letni. Po majsterkowaniu w prefsach i restarcie komputera, miałem przestawiony czas pobrany z internetu o godzinę. Po wpisaniu parametru 120 czas jest poprawny, czyli ustawienie strefy czasowej w prefsach i nagranie coś zmieniło;
    – jednak, jak wyłączę pobieraniu czasu z internetu to mam nadal błędny – wg tego co napisałem wyżej.

    Kaczuś, gdzie można poczytać o tym problemie z Allegro?

    w odpowiedzi do: Zegar źle chodzi pod MOSem 3.3 #1848
    AvatarAS
    Participant
    Dopisać w S:network-startup na końcu:

    SetClockNTP DIFF=60

    Niestety przy zmianie czasu na letni trzeba DIFF przestawiać samemu na 120.

    Dzięki, działa. Pytanie: czy parametr 60 jest czasu letniego, czy zimowego. Bo teraz mamy czas letni i z parametrem 60 czas jest poprawny?
    Widzę, że chyba jednak bateria wariuje.

    w odpowiedzi do: Zegar źle chodzi pod MOSem 3.3 #1844
    AvatarAS
    Participant

    U mnie dwa dni było dobrze. Dziś natomiast po włączeniu zegar sie późnił. Wymienię jeszcze baterię, może to jednak ona.
    A jak ustawić, aby przy boocie był pobierany poprawny czas z internetu?

    w odpowiedzi do: Zegar źle chodzi pod MOSem 3.3 #1840
    AvatarAS
    Participant
    Mam problem z zegarem pod MOSem na Pegasosie 2 po aktualizacji systemu do wersji 3.3. Otóż po włączeniu komputera zegar jest ustawiony poprawnie, a po jakiś 2 godzinach pracy późni się już dobre 1/2 godziny. Ustawiam go znowu, a po jakimś czasie znowu żle chodzi. Może to wina sprzętu, ale przed aktualizacją było wszystko dobrze. Zaczęło się dopiero po aktualizacji. Jaka może być przyczyna?

    Hmm, muszę się dokładniej przyjrzeć swojemu Pegasosowi, ale z tego co pamiętam, zegar chodzi dobrze…

    Dzięki. Wczoraj było dobrze, ale dość krótko był włączony komputer. Po włączenu (po nocy) zegar jest poprawny, więc chyba bateria jest dobra.

    w odpowiedzi do: Dyski SATA, kontrolery PCI/SATA w PowerMac G4/MorphOS #1559
    AvatarAS
    Participant

    Ja mam dysk zewnętrzny na FireWire i MacOSa startuje z niego bez problemu. Co do MOSa to nie wiem, gdyż mam Maka G5, a MOSa na niego jeszcze nie ma. Ale raczej mam wątpliwości, że MOS wystartuje z dysku FireWire.

    w odpowiedzi do: ZIP widzi si© jako HDD ?? #1478
    AvatarAS
    Participant
    Dodatkowe pytanie, przepraszam moze smieszne, jak wyciagnac dyskietke ZIP ?? Po wlozeniu nie moge jej podmienic na inna.

    W Maku dyskietkę ZIPa z biurka przeciągnij na kosz, a napęd sam ją wypchnie. A MOSie użyj przycisku na obudowie ZIPa

    w odpowiedzi do: OWB 1.18 – problem #1425
    AvatarAS
    Participant
    Tak czy inaczej jest duża szansa na poprawienie tego w następnej wersji Odyssey.

    I tak się też stało, przynajmniej jeżeli wierzyć liście zmian .

    Działa poprawnie

    w odpowiedzi do: Sterowniki do drukarek – bounty #1405
    AvatarAS
    Participant
    No właśnie docelowo to mój będzie wbudowany 🙂
    Kiedyś były trzy sposoby druku: PS, tekstowy i graficzny. Dzis druk tekstowy można olać. Część preferencji Turboprinta to zwykle operacje graficzne (skalowanie/dithering/jasnosc/kontrast/negatyw/lustro). Bedą przerzucone jako zwykle filtry w Reggae. Nie ma sensu tego pakować do printer.device. Konwersji na jezyk drukarki ze zwyklego obrazka tez nie ma sensu pakować do printer.device. Jedyne co warto to spooling i obsluga wielu drukarek.

    Cieszę się, że zanosi się poprawa w sprawie druku. Dla mnie to wazne. A jak będzie to wyglądać ze sterownikami? Czy będą przeniesione sterowniki z linuxa do nowych drukarek, czy wszystko uniwerslanie podscriptowo i emulacja podscriptu? A jak będzie wygadało drukowanie na kolorowych drukarkach laserowych?

    w odpowiedzi do: Sterowniki do drukarek – bounty #1403
    AvatarAS
    Participant
    Na razie wszystko będzie rozwijane obok turboprinta i zacząłem od części Postscriptowej, z uwagi na to, że ceny używanych drukarek na Allegro spadły poniżej 100 zł. Na początku powstanie moduł preprocesora postscriptu i preferencji drukarek postscriptowych (coś co ma AmigaOS3.x a nie ma Morphos). Następnie stworzę dekoder i enkoder reggae obrazków w formacie cups raster. To umozliwi proste drukowanie rysunków/zdjęć etc. na drukarkach które nie maja postscriptu (przy wykorzystaniu istniejących konwerterów wchodzących w skład w CUPSa). Następnie można to wszystko łaczyć w całość a na końcu dodać spooling ewentualnie korzystając z printer.device z arosa dać jakąś warstwę kompatybilności.

    Ciekawie się zanosi. A nie da się połączyć z TurboPrintem – rozszerzyć go o nowe fukcje? Chodzi o to, żeby nie kombinować przy wydrukowaniu, ale aby działał wbudowany system wydruku.

Widok 15 wpisów - 1 z 15 (of 36 wszystkich)