MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a
MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a

Strona główna Forums Sprawy organizacyjne Zauważone błędy

Widok 6 wpisów - 31 z 36 (of 36 wszystkich)
  • Autor
    Wpisy
    recedentrecedent
    Członek

Super.

adminadmin
    Keymaster

No, temat SMTP okazał się rozwiązywalny, jak widać po teście – to na pewno podniesie forum. W międzyczasie wyszło też, że sprawa jest starsza niż myślałem. Ja widziałem problem w logach Cerbera od jesieni 2023, ale wygląda na to, że SMTP w ogóle nigdy nie było poprawnie skonfigurowane.
    Jestem w kontakcie z 'widelcem’ i ogarniemy to tak, „żeby było dobrze”. Na dziś wszystko działa na moim SMTP, ale docelowo najlepiej, żeby wysyłka szła z domeny morphos.pl, a nie z mojego G-Maila – będzie to po prostu wyglądało normalnie i nie będzie budzić podejrzeń.

recedentrecedent
    Członek

Może strona się trochę „odbije”. Bo ostatnio wyglądała jak trochę wydmuszka z newsami co jakiś czas.

adminadmin
    Keymaster

No bez „waldiego” i tego by nie było. Będzie dobrze, mam większą wiedzę niż wtedy co przejmowałem stronę a i okoliczności (Mirari) będą sprzyjające.

adminadmin
    Keymaster

Był taki błąd z podwójnym wyświetlaniem w komentarzach, który mnie irytował. W końcu z kolegą Grokiem napisaliśmy – po wielu testach i wersjach – wtyczkę, która zastępuje starą. Mam nadzieje że tak jak teraz jest lepiej, bo taki był zamiar.

Porównanie - stara wtyczka po lewej

Co się zmieniło:

• zniknęła podwójność
    • logowanie teraz jest z poziomu dowolnego posta, nie trzeba przewijać na dół strony
    • posty w opcji edycji są bardziej zwarte, widoczne to jest zwłaszcza przy cytowaniu; usunięte są zbędne informacje typu numery posta, które tylko zaśmiecają wygląd okna komentowania
    • jest formatowanie HTML, na zrzucie widać np. dołożone znacznik akapitu
    • Z wtyczkami forum ogólnie jest problem, bo WordPress nie rozwija się w tym kierunku, a wręcz przeciwnie – większość dostępnych dotyczy blokowania postowania i usuwania postów. W BBcode nie jesteśmy na szczęście, bo to jest dopiero muzeum. Ogólnie na stronie da się sporo zrobić, póki co „z szacunkiem dla eksponatu” moje zmiany są nieingerujące. Oczywiście mogę w każdej chwili przywrócić poprzednią wersję.

Acha, opcja Edit dalej jest, po prostu tak się niefortunnie złożyło, że nie komentuję na głównej stronie i nie miałem swoich postów do edycji. To dlatego Edit widoczne jest tylko raz, przy 'recedencie’, bo ten zrzut akurat był z konta admina robiony. Tu się nic nie zmieniło, edycja jest jak była na 10 minut.

adminadmin
    Keymaster

W związku z problemami technicznymi w module komentarzy, informuję o przywróceniu poprzedniej wtyczki Quote Comments. Nowsza działała dobrze przy zwykłym komentowaniu i z cytowaniem, ale powodowała błędy ładowania strony (tzw. biały ekran) przy odpowiadaniu. Warto doprecyzować, że błędy nie wynikały z samej wady wtyczki, a raczej z braku kompatybilności nowoczesnego rozwiązania z naszym klasycznym szablonem. Próba „doklejenia” jej do Twenty Twelve skończyła się konfliktem, którego nie dało się przeskoczyć bez ryzykowania stabilności całego portalu. Zamiast szyć kolejne łaty na siłę, zdecydowałem się na powrót do sprawdzonego rozwiązania, które po moich poprawkach działa dobrze w naszym środowisku.

Przepraszam za nadmiarowe powiadomienia e-mail, które mogły zostać wygenerowane w trakcie diagnozowania błędów.

W przywróconej wersji wtyczki wprowadziłem następujące poprawki:

• Eliminacja duplikacji przycisków: Wprowadzona została blokada przetwarzania ID komentarza, dzięki czemu przyciski „Cytuj” i „Odpowiedz” nie są już powielane przez mechanizmy motywu.
    • Korekta wyświetlania daty: Usunąłem błędy w kodzie, które powodowały wyświetlanie zbędnych znaków przy dacie komentarza.

Zmiany dotyczą wyłącznie sekcji komentarzy pod artykułami. System forum (bbPress) opiera się na innych mechanizmach i pozostał bez zmian. Mam nadzieję, że system jest już na tyle stabilny, że nie będę musiał go więcej dotykać patykiem. W razie dalszych problemów – piszcie.

Widok 6 wpisów - 31 z 36 (of 36 wszystkich)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.