Strona główna › Forums › Klub dyskusyjny › Problem z Allegro
Zauważyłem, że od niedawna miałem problem do logowania do allegro. Ponieważ przy logowaniu się w inne miejsce miałem ostrzeżenie, że z czasem na komputerze jest cos nie tak, to cofnąłem zegar o godzine i logowanie sie powiodło… Tylko jest to jakby mało wygodne. Podejrzewam, że funkcje morphosa nie uwzgledniaja zmiany czasu na letni. Tu juz zostało niedługo, ale w przyszłym roku się to powtórzy. Macie jakieś pomysły, jak to obejść?
Ja mam w user-startup:
Mount TCP:
wait 10
setclockntp
i godzinę mi ustawia prawidłowo, allegro się nie czepia.
W "ustawienia/systemu/locale/strefa czasowa" mam "Warsaw, Poland" i strefę czasową na GMT+1 🙂
Mount TCP:
wait 10
setclockntp
i godzinę mi ustawia prawidłowo, allegro się nie czepia.
W "ustawienia/systemu/locale/strefa czasowa" mam "Warsaw, Poland" i strefę czasową na GMT+1 🙂
Też tak mam. Pytanie logowałeś sie dzis albo wczoraj (bo wcześniej nie miałem z tym problemu)?
Logowałem się dzisiaj. Zero problemów. Natomiast sprawdź, czy nie zablokowałeś dla allegro.pl Local Storage, bez tego Allegro nie będzie działać.
Logowałem się dzisiaj. Zero problemów. Natomiast sprawdź, czy nie zablokowałeś dla allegro.pl Local Storage, bez tego Allegro nie będzie działać.
Nie wiem co to local storage (które można blokować) – jedyne co wiem, to jak zmienię datę na godzinę wcześniej się loguje, w innym wypadku wychodzi komunikat przy próbie logowania, że sesja wygasła.
To mechanizm lokalnego składowania danych zdefiniowany w HTML 5.
Cóż, u mnie działa. Może „nieśmiertelne” skasowanie ciastek pomoże.
To mechanizm lokalnego składowania danych zdefiniowany w HTML 5.
Sprawdzone – nie jest blokowane
Cóż, u mnie działa. Może „nieśmiertelne” skasowanie ciastek pomoże.
Ani usunięcie ciasteczka, ani całej bazy ciasteczek nie pomaga… Jedyne co – jak pisałem – ręczne przesunięcie godziny. To co mnie najbardziej dziwi, że taki problem występuje tylko u mnie…
Może masz źle ustawioną strefę czasową w ustawieniach systemu?
Może masz źle ustawioną strefę czasową w ustawieniach systemu?
Wybrany jest czas środkowoeuropejski – Warszawa +1 – tyle, że należy pamiętać, e teraz mamy czas letni i różnica jest nie o 1, a o 2 godziny.
A używasz programiku setclockntp?
tak – od dawna mam w u-s:
SetClockNTP diff=60 timeout=2 server=tempus2.gum.gov.pl
To ja się jeszcze podwieszę z takim pytaniem. Czy w MorphOS są jakiekolwiek mechanizmy związane z zarządzeniem tym chorym czasem letnim/zimowym? Z tego co widzę to jest powtarzający się problem. Na przykład pliki wrzucone z MorphOSa na Dropbox mają godzinę przesunięcia pomimo tego, że mam dobrze ustawiony czas. Nie da się z tym czegoś zrobić?
Kurcze, mam tak samo. Też nie mogę się zalogować do Allegro. W WBStartup mam taki skrypcik:
Run <>NIL: SetClockNTP SERVER=ntp2.hut.fi UTCDIFF=120
Jakbyś rozwiązał problem to rzuć odpowiedzią. Ja oczywiście też wrzucę gdybym do czegoś doszedł.
#### EDYCJA 1 ####
Zrobiłem coś zabawnego… Odpaliłem IBrowse i nim próbowałem się zalogować. Strona oczywiście zupełnie nie wygląda ale widzę, że dało się zalogować.
#### EDYCJA 2 ####
Wyczyściłem w OWB ciasteczka (wszystkie) i się zalogowałem na Allegro.
#### EDYCJA 3 ####
Niestety po reboocie znów nie mogę się zalogować na Allegro. To nie chodziło o usunięcie ciasteczek tylko to, że byłem GMT+1, a nie GMT+1+1.
#### EDYCJA 4 ####
Nie mam pojęcia co się stało ale teraz za każdym razem się loguje. Czas mam oczywiście dobry. Wcześniej robiłem kilka rebootów, logowałem się kilkanaście razy z różnym czasem, czyściłem ciasteczka Allegro. Powalone to jest ostro…
Nie. Czekamy na zniesienie czasu letniego . Ale przy okazji – skoro w skrypcie masz UTCDIFF=120, to jesteś GMT+2. Ja też mam takie ustawienie i na Allegro wchodzę bez problemu. Tylko, że ja mam w OWB automatyczne wyrzucanie wszyskich ciasteczek przy wyjściu z przeglądarki i być może dlatego po reboocie nadal się mogę zalogować.
Popieram w 100%. To całe przestawianie czasu jest absolutnie bez sensu. No ale kurcze ciągle jest. 🙁
W zimie przestawiam na UTCDIFF=60, czyli GMT+1. Teraz mam ciasteczka i też mi się loguje za każdym razem. Dlaczego? Nie mam pojęcia. 🙂 Na Allegro ostatnio zaglądam codziennie, bo przychodzą mi powiadomienia o aukcjach z PowerBookG4. 🙂
Copyright 2014 - Wszelkie prawa zastrzeżone MorphOS.pl