Strona główna › Forums › Dla programistów › Python na MorphOS-ie
Witam
Cały czas męczę się z C i tak sobie przypadkiem dzisiaj zerknałem na Pythona. Muszę przyznać, że chwile spędzone nad C nie są stracone (ale dłuugaa droga jeszcze przede mną) i przeglądając listingi programów w Pythonie stwierdziłem, że może byloby łatwiej. Wyprowadzcie mnie z błędu, ale na MorphOS-ie chyba nie ma PYgame? Co w ogóle z Pythona (interesuje mnie przede wszystkim wersja 3.2) jest na naszym systemie? Pomyślałem o Pythonie, bo w sumie Blender też się nim posługuje, a ja próbuję go rozgryźć (wersja 2.62 wydaje się lepsza, ale na razie to dla mnie szok). Chyba pozostanę przy starszej wersji (mam na lapie, do tego książki) i jak uda się coś spłodzić to będę ewentualnie dopieszczał na nowszej wersji. Mniejsza, zanim opanuję wszystko w C (co niezbędne), może udałoby się zrobić to samo w Pythonie (interesuje mnie wyłącznie zrobienie gry).
Tak szukam informacji na temat biblioteki Pygame i zastanawiam się, czy my mamy wersję, która zadziała z Pythonem 3.2? No i poza tym skąd pobrac jakąkolwiek wersję PyGame na MorphOS-a ? Linki, które znalazłem są nieaktywne. A co z OpenGL pod Pythonem ?
Co prawda uczę się Pythona w ramach pewnego kursu, ale zalecili nam wersję 2.7, używam pod MorphOS-em wersji 2.5.4. No i na kursie nie ma mowy o żadnych OpenGL-ach, bo nie jest to kurs pisania gier. Niestety więc chyba wszystko musisz wyczaić w temacie MorphOS-a sam. Albo bezpośrednio atakować Guillaume Rodrigueza, który nam Pythona przeportował…
Znalazłem w Internecie dwie ksiażki (darmowe) w formacie pdf. Odnoszą się bezpośrednio do PyGame, są po angielsku, ale mam nadzieję, dzięki "elektronicznym wspomagaczom" coś z nich skumać. Dzięki grxmrx udało mi się znaleźć PyGame 1.9.1 dla Motylka, bo miałem z tym problem, może warto by umieścić ten pliczek u nas? Te linki, które znalazłem wysyłały mnie na jakąś stronkę ze smartfonami. Jakieś podstawy C udało mi się zrozumieć (tak mi się wydaje) i jak sobie spojrzałem na listngi, to może naiwnie, ale stwierdziłem, że jest podobnie do C, a może ciut łatwiej będzie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Nadal będę walczył z C, ale spróbuje "liznąć" Pythona. Zastanawiam się nad podręcznikiem do wersji 3.2. na rynku za dużego wyboru po polsku nie ma. Mam też "Zanurkuj …", zobaczymy, czy nie napaliłem się zbytnio. 
Blendera jeszcze nie uruchomiłem, komunikat "need 32 library python3"
Copyright 2014 - Wszelkie prawa zastrzeżone MorphOS.pl