MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a
MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a

Strona główna Forums Sprzęt PowerBookG4 umarł?

Widok 15 wpisów - 1 z 15 (of 35 wszystkich)
  • Autor
    Wpisy
    MDWMDW
    Participant

Wygląda jakby mój PowerBookG4 się kończył. Sytuacja wygląda tak.

Stoi zupełnie rozładowany (tak przynajmniej pokazują diody na dole). Podłączam zasilacz i włączam maszynę. Bootuje się normalnie, widzę MorphOSa i 0% naładowania. To ciekawe, bo powinien już zdążyć naładować 1-3%. No ale nic, dopalam Grunch, OWB i… czarny ekran się pojawia. Próbuję go włączyć i słyszę, że wiatrak rusza ale sprzęt się nie bootuje. Po kilku próbach jednak słyszę "gong" ale MorphOSa nie widzę. Po jeszcze dłuższym czasie zdążył się nawet MorphOS pojawić ale zaraz potem PowerBook umarł znów. Potrzymałem go trochę na zasilaniu i… się zabootował. Procenty baterii zaczęły powoli rosnąć: 1%, 2%… Teraz jest 7% i dalej ładuje.

Co się właściwie stało? Wygląda jakby bateria padła absolutnie do zera i potrzebowała chwili żeby się odrobinę podładować. Tylko dlaczego nie mogłem go zabootować gdy wyjąłem baterię i próbowałem na samym zasilaczu? Teraz patrzyłem i faktycznie bez baterii PowerBook się nie uruchamia. Słyszę "gong", CapsLock na chwilę mruga, wiatrak się rozkręca (i ciągle kręci) i to koniec.

Zasilacz wygląda na oryginaly i jest to ten mocniejszy (65W).

Ma ktoś jakiś pomysł czy mogę coś z tym zrobić czy już powinienem szukać jakiegoś applowego serwisu, który nie boi się zaglądać do sprzętu tej generacji? 🙂

edeede
    Participant

Może reset PMU zrobić ?

1. If the computer is on, turn it off.
    2. Disconnect the AC Adapter and remove the computer’s battery.
    3. Press and hold down the power button for 5 seconds and then release the button.
    4. Reconnect the battery and AC Adapter.
    5. Press the Power button to restart the computer. 

Tylko może nie wkładać baterii w pkt. 4 (o ile wcześniej PB odpalał tylko na zasilaczu).

Zasilacz wygląda na oryginaly i jest to ten mocniejszy (65W).

tzn. ma tabliczkę znamionową apple ?

MDWMDW
    Participant
    Może reset PMU zrobić ?

1. If the computer is on, turn it off.
    2. Disconnect the AC Adapter and remove the computer’s battery.
    3. Press and hold down the power button for 5 seconds and then release the button.
    4. Reconnect the battery and AC Adapter.
    5. Press the Power button to restart the computer. 

Tylko może nie wkładać baterii w pkt. 4 (o ile wcześniej PB odpalał tylko na zasilaczu).

Dzięki za ten przepis. Zrobiłem to dwa razy i niestety nie pomogło. 🙁 Jakieś tam zasilanie jest, bo wiatrak się kręci ze 30 sekund ale nic nie rusza. Jak włożę baterię (już naładowaną) to oczywiście rusza normalnie.

tzn. ma tabliczkę znamionową apple ?

Tak, tabliczka na zasilaczu jest. Sporo jest na niej informacji i wygląda na oryginalną. Chociaż oczywiście wiadomo, że "przyjaciele" z pewnego bardzo produktywnego kraju potrafią podrobić wszystko i na pierwszy rzut okna często wygląda to całkiem dobrze. 🙂

edeede
    Participant

A na jaki kolor świeci led na wtyku zasilacza ?
    Wcześniej bez baterii, na samym zasilaczu PB startował ?

MDWMDW
    Participant
    A na jaki kolor świeci led na wtyku zasilacza ?

Ani zasilacz ani wtyczka zasilacza (taka okrągła) nie ma żadnego leda. Nic sie tu nie świeci.

Wcześniej bez baterii, na samym zasilaczu PB startował ?

Wstyd się przyznać ale… nie sprawdzałem. Ale prawie na 100% jestem pewien, że od początku na samym zasilaczu nie działał. A wiem to stąd, że kiedyś marudziłem, że liczenie dnetc na PowerBooku nie ma sensu, bo klient jest właściwie cały czas spauzowany żeby oszczędzać baterię. Wtedy Krashan powiedział, że tak być nie powinno i coś musi być nie tak. Jakoś to tak wtedy trochę zignorowałem. 🙁

Zacząłem mieć wątpliwości czy zasilacz, który mam jest oryginalny. Orientuje się ktoś jak wygląda oryginalny zasilacz do PowerBookaG4 model 5,8 (A1138)? Był taki podłużny czy bardziej kwadratowy (jak w dzisiejszych MacBookach)?

edeede
    Participant

Ja mam kwadratowy ale w handlu są też i podróby kwadratowe. Jak ma wyraźnie napisane że wyprodukowane przez apple to powinien być oryginał a jek nie to ściema jest.

MDWMDW
    Participant
    Ja mam kwadratowy ale w handlu są też i podróby kwadratowe. Jak ma wyraźnie napisane że wyprodukowane przez apple to powinien być oryginał a jek nie to ściema jest.

No właśnie jest bardzo wyraźnie napisane. Nie jest to jakiś "replacement". Chociaż to tylko naklejka… Chińczycy nie takie naklejki potrafią zrobić. 🙂

edeede
    Participant

No właśnie jest bardzo wyraźnie napisane. Nie jest to jakiś "replacement". Chociaż to tylko naklejka… Chińczycy nie takie naklejki potrafią zrobić. 🙂

Aaa-a naklejka … Na moim jest nadruk szarą czcionką bezpośrednio na obudowie (na cienkim boku) tak samo jak na zasilaczu od minimaka. Na większym boku jest wytłoczone logo (po obu stronach zasilacza).

MDWMDW
    Participant
    Aaa-a naklejka … Na moim jest nadruk szarą czcionką bezpośrednio na obudowie (na cienkim boku) tak samo jak na zasilaczu od minimaka. Na większym boku jest wytłoczone logo (po obu stronach zasilacza).

Ja używam MacBooka od ponad 5 lat. Kupiłem go nowego i tam faktycznie zasilacz jest taki kwadratowy, z wytłoczonym logo. Ten od PowerBooka jest taki trochę jakby nie z tej bajki. Chociaż naklejka wygląda bardzo profesjonalnie. Fonty jak w czasach PowerMacinthosy, kupa różnych danych, numer seryjny. Jest też (C) 1997 Apple Computer Inc. i to mnie trochę zastanawia. W 1997 roku nie tylko nie było G4 ale nawet G3. Coś tu nie bardzo jest z tym zasilaczem. On może jest i applowy ale chyba nie od tego modelu PowerBookaG4. Ma napisane "Model No. A1021".

Participant

Oryginalny zasilacz od PowerBooka jest kwadratowy. Na obu stronach obudowy ma wytłoczone japka. Oprócz tego we wtyczce jest świecący pierścień (przy zasilaniu świeci na zielono, przy ładowaniu na żółto). Dane techniczne są wydrukowane szarą czcionką z boku, bezpośrednio na obudowie, nie ma żadnych naklejek. No i sprawdź, czy czasem nie ma gdzieś napisu „Replacement AC Adaptor” bo taki jest na większości podróbek. Podróbki mają 45 W (tak je rozpoznaje MacOS), mimo bezczelnego napisu, że 65.

MDWMDW
    Participant

Dzięki za szczegółowy opis. Czyli jest szansa, że powodem moich problemów jest tylko zasilacz. Uffff, byłoby świetnie! Jak szukałem w sieci zasilaczy to mój wygląda jak te różne podróbki ale one wszystkie mają napis "Replacement AC Adaptor" tam gdzie u mnie jest "Apple Macintosh". Nigdzie nie znalazłem ani takiej podróbki ani niby oryginału. Jakaś wyjątkowa mkstyfikacja. 🙂

No ale znaleźć oryginalny zasilacz do PowerBookaG4 to nie jest łatwa sprawa… Praktycznie wszędzie są podróby, zamienniki. 🙁 Trochę mi ręce opadły jak zacząłem szukać.

Participant

jakim kolorem swieci wtyczka?

MDWMDW
    Participant
    jakim kolorem swieci wtyczka?

Nie świeci. Wtyczka mojego "niby-oryginalnego" zasilacza nie ma światełka. 🙂

Próbuję znaleźć oryginalny zasilacz 65W do PowerBookaG4 ale nie bardzo mi się udaje coś znaleźć. 🙁

edeede
    Participant
    Próbuję znaleźć oryginalny zasilacz 65W do PowerBookaG4 ale nie bardzo mi się udaje coś znaleźć. 🙁

Oryginały na ebaju częściej się pojawiają niż na allegdrogo, mi udało się kupić za około 170 zeta (z przesyłką ).

MDWMDW
    Participant

Oryginały na ebaju częściej się pojawiają niż na allegdrogo, mi udało się kupić za około 170 zeta (z przesyłką ).

Tylko jak tu być pewnym, że to oryginał i na pewno do PowerBookaG4. Sprzedający często powie wszystko co kupujący chce usłyszeć.

Widok 15 wpisów - 1 z 15 (of 35 wszystkich)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.