MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a
MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a

Strona główna Forums Klub dyskusyjny pierwszy raz

Widok 15 wpisów - 1 z 15 (of 22 wszystkich)
  • Autor
    Wpisy
    Participant

Witam w końcu zainstalowałem morohos 3.3 na ibook g4. Jak się do tego systemu zabrać, jak instalować oprogramowanie, używać internetu ( jestem połączony po lanie) jest jakiś tutorial ??

recedentrecedent
    Participant
    Witam w końcu zainstalowałem morohos 3.3 na ibook g4. Jak się do tego systemu zabrać, jak instalować oprogramowanie, używać internetu ( jestem połączony po lanie) jest jakiś tutorial ??

Witamy w naszej bajce. Internet powinien chodzić "od strzała" (odpal przeglądarkę – masz ją na partycji systemowej w katalogu "Apps" – nazywa się OWB – i przetestuj). Trochę oprogramowania znajdziesz tutaj. Działa też sporo programów z klasycznej Amigi – niepełna lista np. tutaj.

Podstawowe pytanie – używałeś kiedyś amigowego systemu?

Participant
    masz ją na partycji systemowej w katalogu "Apps"

„Applications”, ale to tak tylko napisałem, żeby mieć pretekst do odezwania się . Witamy na pokładzie.

Jeżeli chodzi o instalację oprogramowania, są trzy szkoły:

1. Instalacja ręczna. Ściągamy archiwum, najczęściej z miejsc podanych przez kolegę. Archiwa (tak się przyjęło, że programy są pakowane najczęściej archiwizerem LhA, albo uniksową dwójką tar + gzip) rozpakowujemy najprościej używając menu kontekstowego (prawy przycisk myszy) na pliku. Teraz są dwie opcje, albo program „instalujesz” kopiując jego katalog gdziekolwiek, albo w archiwum jest skrypt instalacyjny, nazywany zwyczajowo „Install”.

2. Instalacja przy pomocy programu Grunch. To jest taki sympatyczny manager pakietów. Wybieramy z listy, klikamy, jest. Wada? Nie wszystkie fajne programy są w pakietach Gruncha. Samego Gruncha pobieramy stąd i instalujemy metodą 1 ze skryptu instalacyjnego.

3. Masówka. Pobieramy grubą pakę zwaną Chrysalis Pack. Jest to nieoficjalny „podrasowywacz systemu” instalujący coś ponad setkę różnych programów. Wady? Dostajemy hurtem programy bardzo różnej jakości, od świetnych do mocno takich sobie. Chrysalis Pack potrafi też czasem co nieco namieszać w samym systemie.

Participant

Witam, mam problem z internetem tzn. albo nie pobiera adresów albo nie widzi karty sieciowej :/ (tak mi się wydaje) ponieważ mam na routerze włączone DHCP wiec powinno przydzielić jakiś adres, ale nawet jak przypisze adresy to nie otwiera żadnej ze stron. Co może być nie tak??

Participant
    Witam, mam problem z internetem tzn. albo nie pobiera adresów albo nie widzi karty sieciowej :/ (tak mi się wydaje) ponieważ mam na routerze włączone DHCP wiec powinno przydzielić jakiś adres, ale nawet jak przypisze adresy to nie otwiera żadnej ze stron. Co może być nie tak??

jak sprawdzić jaki adres przydzielił karcie

znalazłem w tym systemie terminal lecz polecenie ping nie działa jakie są komendy??

edeede
    Participant

znalazłem w tym systemie terminal lecz polecenie ping nie działa jakie są komendy??

Witam, załóż temat w odpowidnim dziale i zapodaj jakieś szczegóły. Może z DNS-ami coś nie tak skoro nie otwiera żadnej strony. Co masz na myśli, pisząc, że ping nie działa ? Spróbuj najpierw spingować router potem sprawdź adresy DNS. Co do sprwdzenia adersu interfejsu sieciowego to z menu Ambient-a Settings/System/Network ew. w terminalu ifconfig. "ping localhost" też nie działa ?

Participant
    ifconfig eth0

Jeżeli jesteś podpięty kablem. Można też odpalić NetStata (w katalogu Tools partycji systemowej).

lecz polecenie ping nie działa

Polecenie ping na pewno działa…

Participant
    ifconfig eth0

Jeżeli jesteś podpięty kablem. Można też odpalić NetStata (w katalogu Tools partycji systemowej).

lecz polecenie ping nie działa

Polecenie ping na pewno działa…

faktycznie działa 😀 musiałem jakąś literówkę walnąć :/. Ale do rzeczy DHCP przydziela elegancko ip DNS też w porządku a strony w przeglądarce dalej się nie otwierają ping do onetu mam w granicach 30 ms a w OBW nie chce się otworzyć

pamperspampers
    Participant

Pytanie z kategorii dziwnych – czy datę w systemie masz ustawioną poprawnie?

Participant
    Pytanie z kategorii dziwnych – czy datę w systemie masz ustawioną poprawnie?

Tak. A jest taka możliwość że to przez to że jeszcze nie zarejestrowałem systemu ??

kjbkjb
    Participant

Niezarejestrowana wersja różni się tylko spowolnieniem po 30 minutach, niczym więcej.

Participant
    Niezarejestrowana wersja różni się tylko spowolnieniem po 30 minutach, niczym więcej.

bo chce najpierw go przetestować tylko nie wiem co jest grane. Spróbuje przeinstalować system jeszcze raz, może z jakimś błędem się zainstalowal

Participant

bo chce najpierw go przetestować tylko nie wiem co jest grane. Spróbuje przeinstalować system jeszcze raz, może z jakimś błędem się zainstalowal

niestety przeinstalowanie nie dało rady :/ co może być nie tak ze OBW nie otwiera stron ??

Participant
    co może być nie tak ze OBW nie otwiera stron ??

A inne programy sieciowe działają? FTP, IRC, wget, cokolwiek?

Participant
    co może być nie tak ze OBW nie otwiera stron ??

A inne programy sieciowe działają? FTP, IRC, wget, cokolwiek?

w jakim systemie plików musi być sformatowany pendrive aby były widoczne na nim pliki ??

Widok 15 wpisów - 1 z 15 (of 22 wszystkich)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.