Strona główna › Forums › Oprogramowanie › Moje boje z OWB (rozwiązane)
Czy ktokolwiek z Was ma podobny problem z OWB jak ja? Męczy mnie to niemożebnie. Chodzi o ten nieszczęsny "pasek wyszukiwania" i opcję wyszukiwania w Google. Jak coś tam wpiszę z polskimi znaczkami, to w oknie wynikowym OWB mam krzaki aż miło. Próbowałem bawić się opcjami, zmieniać search string… bez rezultatu.
Oto objawy i ustawienia: Prefsy OWB, konfig search stringu i tak to wychodzi.
U mnie działa. Wpisałem „załóż partycję morphosową”. Co prawda „poszukiwana fraza nie została odnaleziona”, ale w gadżecie tekstowym Google tekst był poprawnie z polskimi znakami. Podejrzewam, że winna jest biblioteka charsets.library, ja mam na dysku wersję 52.4, w MorphOS-ie 2.7 jest bodajże 52.1, a zmiany jakie zaszły, mogą tu być istotne, jeżeli Fab skorzystał z nowych możliwości (tego nie wiem).
U mnie działa na charsets.library 52.1 tej z MOSa 2.7 . Działało też bez ustawionych poskich fontów dla paska wyszukiwania (tyle, że nie było widać wbijanych znaków z ogonami) . System mam ustawiony na english czyli pewnie pomogło wybranie podczas instalacji klawiatury pc 105 pl czy jakoś tak.
Nie sądzę, żeby recedent miał ustawioną w systemie inną klawiaturę, niż polską, to by się szybko dało zauważyć… Proponuję jeszcze sprawdzić zawartość pliku ENV:CODEPAGE.
Masz mnie. ISO-8859-1. Jak do tego doszło?
Właśnie wyedytowałem w System:Prefs/Env-Archive i zobaczę po restarcie co i jak.
EDIT: Zwycięstwo! Mój bohaterze ♥
Ano chyba tak, że ja tego pliku w ENVARC: nie mam i chyba mi go system tworzy dynamicznie…
Jak to jest, że jednym tworzy, a innym nie? Czemu mi nie stworzył? Bo już miałem? A który dowcipniś mi tam taki plik podrzucił?
P.S. Cholera, a może sam sobie podrzuciłem podczas przerzucania jakichś prefsów z jakiegoś starego systemu/backupu? Nic to, ważne że działa.
Ja mam taki sam problem obecnie w wyszukiwarce na ppa, w codepage mam iso 2kę. Jakie kodowanie należy ustawić?
Powinno być ISO-2. Może też być tak, że masz domyślnie ustawioną w przeglądarce czcionkę z rodziny Vera, one nie mają polskich znaków…
Powinno być ISO-2. Może też być tak, że masz domyślnie ustawioną w przeglądarce czcionkę z rodziny Vera, one nie mają polskich znaków…
Ha, ustawiłem w prefsach OWB 2kę (bo była jedynka) i wszystko bangla 🙂
To ja jeszcze tak porządkowo dodam link do obszernego artykułu na ten temat. Dla szukających w przyszłości.
Copyright 2014 - Wszelkie prawa zastrzeżone MorphOS.pl