MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a
MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a

Strona główna Forums Sprzęt iBook + SSD

Widok 6 wpisów - 1 z 6 (of 6 wszystkich)
  • Autor
    Wpisy
    Sventevith
    Participant

Jest jakieś SSD które dało by się podłączyć ? Na pewno przyśpieszyło by to działanie i wydłużyło pracę na baterii.
    Swoją drogą wymiana dysku w iBook to masakra….

pampers
    Participant
    Jest jakieś SSD które dało by się podłączyć ? Na pewno przyśpieszyło by to działanie i wydłużyło pracę na baterii.
    Swoją drogą wymiana dysku w iBook to masakra….

Ja ostatnio do swojego PB wrzuciłem SSD na PATA firmy Transcend. Rzeczywiście trochę skraca czas wczytywania programów (OWB w szczególności), nie zauważyłem żadnych problemów. Dostępne są za dosyć małe pieniądze na alledrogo.

Wymiana dysku w iBooku masakra? Ee tam, trzeba po prostu nabrać wprawy 🙂

Sventevith
    Participant

Trzeba rozebrać całego iBooka aby wymienić dysk to jakaś pomyłka. Czy PATA będzie ok do IBooków ?PB to nowszy sprzęt. Najbardziej mi zależy na wydłużeniu pracy baterii. 🙂

pampers
    Participant
    Trzeba rozebrać całego iBooka aby wymienić dysk to jakaś pomyłka. Czy PATA będzie ok do IBooków ?PB to nowszy sprzęt. Najbardziej mi zależy na wydłużeniu pracy baterii. 🙂

PATA (czyli zwykły dysk IDE) będzie jak najbardziej ok, w iBooku siedzi 2,5 calowy dysk więc takiego musisz szukać. Co do rozbierania całego laptopa – no cóż, to prawda. Dla "pocieszenia" powiem Ci że wymiana dysku w PB jest bardziej prosta niż w iBooku 😛

waldiamiga
    Participant
    Ja ostatnio do swojego PB wrzuciłem SSD na PATA firmy Transcend

Też się zastanawiam nad wersją 64GB, powiedz – fanie to śmiga?

pampers
    Participant
    Ja ostatnio do swojego PB wrzuciłem SSD na PATA firmy Transcend

Też się zastanawiam nad wersją 64GB, powiedz – fanie to śmiga?

Śmiga dosyć dobrze, chociaż nie mogę tego obiektywnie ocenić bo większość czasu używałem tandemu SATA+SSD w moim PowerMacu G4 więc przesiadka na SSD na IDE była trochę bolesna. Tak czy inaczej wg. mnie warto.

Widok 6 wpisów - 1 z 6 (of 6 wszystkich)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.