MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a
MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a

Strona główna Forums Oprogramowanie Basilisk II i Civilization 2

Widok 3 wpisów - 1 z 3 (of 3 wszystkich)
  • Autor
    Wpisy
    recedentrecedent
    Participant

Mam niejaki problem z grą Civilization 2 pod Basiliskiem. Wydawało mi się, że gra powinna chodzić (nawet zdaje mi się, że ją kiedyś pod Bazylem przechodziłem), ale nie chodzi. Próbowałem z różnymi ustawieniami procesora, FPU, róznymi systemami (7.6.1 i 8.1), różnymi ROMami (Quadra 650 i Quadra 900), wyłączałem zwieszki i nic. Za każdym razem wywala się przy starcie, co najwyżej daje różne komunikaty błędu (o ile jest komunikat, bywa też że emulator po prostu się zawiesza).

Żeby było śmieszniej – pod Basiliskiem II JIT (Windows) gra śmiga bez problemu.

Co robię źle?

Participant

Mógłbym sprawdzić u siebie ale nie posiadam tej gry

recedentrecedent
    Participant

No to tak: Nie wiem czemu, ale udało się tak ustawić, żeby zatrybiło. Przełączyłem Basiliska w tryb Macintosh II lc, wybrałem rom od Quadry 650, zabootowałem system 7.6.1, ustawiłem rozdzielczość 800×600 i 32 MB RAM i poszło. Rzymianie znowu spuścili wszystkim łomot 🙂

P.S. Zmieniałem rozdziałkę na 640×480 i ilość RAM na 128 MB i też udało się uruchomić grę. Wygląda na to, że kluczowe jest nie ustawianie komputera jako Quadra 900.

Widok 3 wpisów - 1 z 3 (of 3 wszystkich)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.