MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a
MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a

Strona główna Forums Oprogramowanie Amiga Os na Morphos początek

Widok 10 wpisów - 1 z 10 (of 10 wszystkich)
  • Autor
    Wpisy
    bilbo
    Participant

witam

chcę uruchomić Amiga Os na Morphos’ie mówiąc inaczej emualcja ,mówiąc prawdę zgłupiałem haaa jak zacząć jakie pliki są potrzebne,wszyscy dużo o tym piszą i tu się konczy do kogo spytać i kto pomoże….na chomikuj.pl jest sporo roznych zbiorów plików

{Sorry, ale linków do Kickstartów nie możemy tu trzymać. Teoretycznie rozpowszechnianie tych plików jest nielegalne i nie chcemy, żeby ktoś się przyczepił, że wspieramy piractwo – redakcja.}

nieraz od nadmiaru głowa boli

mozna prosić o listę tego co potrzeba aby Amiha OS pracowała na Emac G4?

pozdrawiam Świątecznie

Piotrek

Ender
    Participant

UAE i tylko AOS 3.x. Cóż prędkość emu może powalić, bo to port emu A500 z Dreamcasta, jeśli mnie pamięć nie myli. No i rom jeszcze do tego.

bilbo
    Participant
    UAE i tylko AOS 3.x. Cóż prędkość emu może powalić, bo to port emu A500 z Dreamcasta, jeśli mnie pamięć nie myli. No i rom jeszcze do tego.

czyli max 3,9???

kjb
    Participant
    czyli max 3,9???

Dokładnie, UAE nie emuluje PPC.

@Ender: E-UAE z Dreamcasta?

Ender
    Participant

Raczej 3.1. Skoro masz prędkość A500, to chyba 3.9 nie bardzo. Sprawdź i zobaczysz czy się da i czy ci prędkość pasuje. A po co ci 3.9 na MorphOS-ie? Coś konkretnie chcesz używać, co nie działa pod Motylem?

@kjb
    Gdzieś kiedyś wyczytałem, że UAE, E-UAE to jakieś pochodne UAE4ALL, ale może ktoś ściemniał.

Norbert
    Participant
    Raczej 3.1. Skoro masz prędkość A500, to chyba 3.9 nie bardzo. Sprawdź i zobaczysz czy się da i czy ci prędkość pasuje. A po co ci 3.9 na MorphOS-ie? Coś konkretnie chcesz używać, co nie działa pod Motylem?

@kjb
    Gdzieś kiedyś wyczytałem, że UAE, E-UAE to jakieś pochodne UAE4ALL, ale może ktoś ściemniał.

Jesli autor pytanie zastosuje E-UAE to bedzie mogl korzystac z OS3.9 + obsluga kart graficznych.
    Wtedy system dziala szybciej niz na emulacji AGA

bilbo
    Participant

@kjb

jeśli chodzi o emulacje amisi pod motylem to jest ciemny jak masa armatnia dokladniej moj ostnia amiga to byla w 2000 roku i to byla 1200 w ubudowie i od tego czasu kontakt mi sie urwal ,zauwazylem że pokazało się parę nowych wersji Amiga OS,każdy pisze ze weź sciągnij xxx itp ale moźe mi ktoś podpowiedzieć sluchaj …potrzebujesz to to i to ti np chce żeby os 3.0 lub 3.1 chodził,namierzyłem parę chomików gdzie jest soft ale co jest potrzebne ..a od nadniaru głowa boli

krashan
    Participant
    ale co jest potrzebne ..a od nadniaru głowa boli

Potrzebne jest UAE (to już masz). Oprócz tego plik kickstartu (39.106 albo 40.68 najlepiej) i zestaw obrazów dyskietek instalacyjnych Workbencha 3.0 lub 3.1 (6 sztuk). Wrzucasz plik kicka gdzie należy, tworzysz plik hardfile emulujący dysk twardy i startujesz emulator z ADF-a „Workbench 3.x”, w drugą emulowaną stację wsadzasz ADF dyskietki „Install 3.x”. Z tej ostatniej odpalasz instalator systemu i instalujesz system na emulowanym dysku. W efekcie będziesz miał emulator bootujący z hardfile do gołego systemu. To podstawa od której zaczynasz.

Inna sprawa, po co Ci emulacja systemu, skoro masz MorphOS-a? Jakiś konkretny soft chcesz odpalić?

recedent
    Participant
    jeśli chodzi o emulacje amisi pod motylem to jest ciemny jak masa armatnia

No to może zapoznaj się z Artykułem dotyczącym E-UAE pod MorphOSem?

bilbo
    Participant
    ale co jest potrzebne ..a od nadniaru głowa boli

Potrzebne jest UAE (to już masz). Oprócz tego plik kickstartu (39.106 albo 40.68 najlepiej) i zestaw obrazów dyskietek instalacyjnych Workbencha 3.0 lub 3.1 (6 sztuk). Wrzucasz plik kicka gdzie należy, tworzysz plik hardfile emulujący dysk twardy i startujesz emulator z ADF-a „Workbench 3.x”, w drugą emulowaną stację wsadzasz ADF dyskietki „Install 3.x”. Z tej ostatniej odpalasz instalator systemu i instalujesz system na emulowanym dysku. W efekcie będziesz miał emulator bootujący z hardfile do gołego systemu. To podstawa od której zaczynasz.

Inna sprawa, po co Ci emulacja systemu, skoro masz MorphOS-a? Jakiś konkretny soft chcesz odpalić?

wielkie dzieki

Widok 10 wpisów - 1 z 10 (of 10 wszystkich)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.