MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a
MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a

Strona główna Forums Klub dyskusyjny Amiganoid 2011 Amiganoid 2011

EnderEnder
Participant
5) No i moje ulubione pytania co sądzą o układach PowerVR i procesorach SH (SuperHitachi)? Jak je oceniają w kontekście ewentualnego portowania na nie Morphos-a?

Na to teamu nie trzeba, żeby znaleźć odpowiedź. Procesor procesorem, ale pytanie dodatkowe – na jakim sprzęcie miałoby się to odbywać i czy taki sprzęt jest atrakcyjną i dostępną ofertą dla końcowego użytkownika?

No tak, że się posłużę przykładem z cudzego podwórka (AX1000) tam też nie było dostępnej (dla Kowalskiego) płyty z procesorem, którego użyli. Moje pytanie ma charakter czysto teoretyczny, bo może się okaże, że team ma już sprecyzowaną dalszą drogę rozwoju (wie, co będzie po makach), a może dopiero zastanawia się nad wybraniem architektury. Ja myślę, że jeżeli jeszcze nie wybrali, to może rozważą czy taki procesor ma u nich szanse. Mógłby się pojawić wtedy Pegasos 3 – a płyta główna miałaby procesor SH5 z taktowaniem 2-3 Ghz zintegorwany z kontrolerami Sata, PCI-e, DSP, układem graficznym PowerVR, plus wolne złącza PCI-e. Wszystko za wyjątkiem integracji z układem graficznym jest już dostępne. Z tego co czytałem, to jest możliwe podniesienie taktowania i chyba (dawno czytałem) wspomniana wcześniej integracja z PowerVR. Za chwilę wspomnisz o Altivec. W tym procesorze są podobne instrukcje, czy lepsze nie wiem. Może udałoby się kupić licencję do tego Altvitec-a i umieścić w procesorze. Renesans chętnie nawiąże współpracę (jeżeli team by się zglosił to miałby szanse na wsparcie ich inżynierów – też o tym czytałem), da za kasę licencję na swoje procesory.

Konstrukcja nie aż tak abstrakcyjna, chyba że mają już jakiś plan na najbliższe lata. Podejrzewam, że nowe układy PowerVR sa szybsze i lepsze niż stare Ati x800, a takie chyba max mogą być w PM (G5). Póki nowsze karty nie byłyby obsługiwane (PCI-e) to mógłby być jakiś zamiennik, awaryjne wyjście.

Nie pamiętam dokładnie, ale Renesans ma jakiegoś przedstawiciela w Polsce chyba w Gliwicach. Miałem pare pytań co do procesora i mi odpisali. Myślę, że Ty ze swoją wiedzą mógłbyś dowiedzieć się więcej np. na temat współpracy.

Generalnie zaprezentowanie czegoś w rodzaju planowanej drogi rozwoju na najbliższe lata byłoby ciekawe.
Pozdrawiam