MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a
MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a
  • Ghostscript 8.70

    widelec Czerwiec 19, 2018 10:32

    Michał ‘rzookol’ Żukowski przygotował specjalnie dla MorphOSa 3.10 nową wersję portu Ghostscript 8.70. Program można sciągnąć z Aminetu: http://aminet.net/gfx/conv/GhostScript_8.70.lha

    Czytaj dalej...
  • AmiWigilia WS 19 – Pixel Heaven 2018

    truman_burbank Czerwiec 18, 2018 3:05

    Krótkie, półgodzinne podsumowanie tego wydarzenia, a konkretnie promocji Amigi na 6 edycji Pixel Heaven. Rozmawiają  ‘stefkos’ i ‘radzik’. Całość umieszczona na blogu Krzysztofa Radzikowskiego w tym miejscu: AmiWigilia WS 19 – Pixel Heaven 2018 Bezpośredni lik o pobrania mp3: WS 19  

    Czytaj dalej...
  • Bermuda Syndrome 0.1.6 i CannonBall od Beworda.

    waldiamiga Czerwiec 15, 2018 8:55

    Niezmordowany w portowaniu oprogramowania dla naszego systemu Bruno ‘Beword’ Pelloile przygotował dwie gierki: BermudaSyndrome_0.1.6 oraz CannonBall. Pierwsza to platformówka w której sterujemy poczynaniami Jacka Thompsona, pilota US Air Force, druga to silnik wyścigów OutRun znanych z automatów, niestety (jeszcze) z bugiem polegającym na zwolnieniu rozgrywki gdy gramy na pełnym ekranie.

    Czytaj dalej...
  • Nowy projekt we Flow Studio – krótki wideo poradnik.

    waldiamiga Czerwiec 10, 2018 8:53

    Ponieważ niektórzy początkujący programiści (w tym i ja) mają problem ze stworzeniem nowego projektu we Flow Studio, które dostajemy wraz z nowym MorphOSem, Thomas Igracki przygotował krótki poradnik.

    Czytaj dalej...
  • DOSBox 0.74 SVN

    waldiamiga Czerwiec 9, 2018 1:56

    Kilkanaście dni temu wspominałem o emulatorze DOSBox w wersji Alpha, a dziś Bruno ‘Beworld’ Peloille wydał najnowszą wersję o numerze 0.74 SVN. Do pobrania –  DOSBox_0.74SVN.lha

    Czytaj dalej...
  • MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a MorphOS to system lekki, szybki i efektywny godny spadkobierca amigowej tradycji
  • MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a MorphOS jest systemem wolnym od wirusów trojanów i złośliwego oprogramowania
  • MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a MorphOS pracuje na tanim i dostępnym sprzęcie komputerach Apple z procesorami PowerPC

Strona główna Forums Sprzęt Zegar źle chodzi pod MOSem 3.3

Ten temat zawiera 13 odpowiedzi, i 4 głosy , a ostatnio aktualizowany był przez  AS w dniu 4 lata, 5 miesiące temu.

Widok 14 wpisów - 1 z 14 (of 14 wszystkich)
  • Autor
    Wpisy
  • #362

    AS
    Participant

    Mam problem z zegarem pod MOSem na Pegasosie 2 po aktualizacji systemu do wersji 3.3. Otóż po włączeniu komputera zegar jest ustawiony poprawnie, a po jakiś 2 godzinach pracy późni się już dobre 1/2 godziny. Ustawiam go znowu, a po jakimś czasie znowu żle chodzi. Może to wina sprzętu, ale przed aktualizacją było wszystko dobrze. Zaczęło się dopiero po aktualizacji. Jaka może być przyczyna?

    #1834

    krashan
    Participant
    Mam problem z zegarem pod MOSem na Pegasosie 2 po aktualizacji systemu do wersji 3.3. Otóż po włączeniu komputera zegar jest ustawiony poprawnie, a po jakiś 2 godzinach pracy późni się już dobre 1/2 godziny. Ustawiam go znowu, a po jakimś czasie znowu żle chodzi. Może to wina sprzętu, ale przed aktualizacją było wszystko dobrze. Zaczęło się dopiero po aktualizacji. Jaka może być przyczyna?

    Hmm, muszę się dokładniej przyjrzeć swojemu Pegasosowi, ale z tego co pamiętam, zegar chodzi dobrze…

    #1840

    AS
    Participant
    Mam problem z zegarem pod MOSem na Pegasosie 2 po aktualizacji systemu do wersji 3.3. Otóż po włączeniu komputera zegar jest ustawiony poprawnie, a po jakiś 2 godzinach pracy późni się już dobre 1/2 godziny. Ustawiam go znowu, a po jakimś czasie znowu żle chodzi. Może to wina sprzętu, ale przed aktualizacją było wszystko dobrze. Zaczęło się dopiero po aktualizacji. Jaka może być przyczyna?

    Hmm, muszę się dokładniej przyjrzeć swojemu Pegasosowi, ale z tego co pamiętam, zegar chodzi dobrze…

    Dzięki. Wczoraj było dobrze, ale dość krótko był włączony komputer. Po włączenu (po nocy) zegar jest poprawny, więc chyba bateria jest dobra.

    #1841

    krashan
    Participant

    U mnie czas jest ustawiany z sieci przy boocie. Po 26 godzinach pracy zegar komputera spieszył się o pół minuty, więc w akceptowalnych granicach.

    #1842
    MDW
    MDW
    Participant
    U mnie czas jest ustawiany z sieci przy boocie. Po 26 godzinach pracy zegar komputera spieszył się o pół minuty, więc w akceptowalnych granicach.

    W miesiąc rozjedzie się o kwadrans? Hmmm… to trochę słabo. 🙁 Aczkolwiek od strony praktycznej to nie ma znaczenia. Sam mam chyba od 2 lat "skończoną" baterię i zupełnie nie mam podtrzymania bateryjnego zegarka. 🙂 Zupełnie mi to nie przeszkadza, bo też mam ustawianie czasu przy boocie i po uruchomieniu Pegasosa zawsze mam aktualny czas. No a nie przypominam sobie żebym w ciągu ostatnich kilku lat uruchamiał Pegasosa bez dostępu do internetu. A może by się nawet przydało, bo wtedy wreszcie zmusiłbym się do wymiany bateryjki. 🙂

    #1843

    krashan
    Participant
    W miesiąc rozjedzie się o kwadrans? Hmmm… to trochę słabo.

    Jakie słabo? Zegar RTC w większości komputerów powszechnego użytku jest taktowany zwykłym generatorem kwarcowym, bez stabilizacji termicznej, w dodatku w przypadku Pegasosa generatorem już siedmioletnim… Dokładność „kwadrans na miesiąc” to 0.03%…

    #1844

    AS
    Participant

    U mnie dwa dni było dobrze. Dziś natomiast po włączeniu zegar sie późnił. Wymienię jeszcze baterię, może to jednak ona.
    A jak ustawić, aby przy boocie był pobierany poprawny czas z internetu?

    #1845
    MDW
    MDW
    Participant
    Jakie słabo? Zegar RTC w większości komputerów powszechnego użytku jest taktowany zwykłym generatorem kwarcowym, bez stabilizacji termicznej, w dodatku w przypadku Pegasosa generatorem już siedmioletnim… Dokładność „kwadrans na miesiąc” to 0.03%…

    Nie miałem pojęcia, że to tak wygląda. W klasycznej Amidze (BlizzardIV 1230, Apollo 1240, BlizzardPPC) nie miałem korygowania czasu z sieci i nie pamiętam żebym jakoś za często ustawiał godzinę. Prawdę mówiąc nie zwracałem na to uwagi i czas zawsze był chyba w porządku. Korzystałem z amigowego zegarka, bo innych zegarków w pokoju nie miałem (telefonu także). 🙂

    #1846

    krashan
    Participant
    A jak ustawić, aby przy boocie był pobierany poprawny czas z internetu?

    Dopisać w S:network-startup na końcu:

    SetClockNTP DIFF=60

    Niestety przy zmianie czasu na letni trzeba DIFF przestawiać samemu na 120.

    #1847

    krashan
    Participant
    Prawdę mówiąc nie zwracałem na to uwagi i czas zawsze był chyba w porządku.

    Bo w tak zwanym normalnym życiu, o ile ktoś nie jest pedantem i nie ma pracy wymagającej perfekcyjnej punktualności, różnica czasu do 5 minut najczęściej uchodzi uwadze…

    #1848

    AS
    Participant
    Dopisać w S:network-startup na końcu:

    SetClockNTP DIFF=60

    Niestety przy zmianie czasu na letni trzeba DIFF przestawiać samemu na 120.

    Dzięki, działa. Pytanie: czy parametr 60 jest czasu letniego, czy zimowego. Bo teraz mamy czas letni i z parametrem 60 czas jest poprawny?
    Widzę, że chyba jednak bateria wariuje.

    #1849

    Kaczus
    Participant
    Dopisać w S:network-startup na końcu:

    SetClockNTP DIFF=60

    Niestety przy zmianie czasu na letni trzeba DIFF przestawiać samemu na 120.

    Dzięki, działa. Pytanie: czy parametr 60 jest czasu letniego, czy zimowego. Bo teraz mamy czas letni i z parametrem 60 czas jest poprawny?
    Widzę, że chyba jednak bateria wariuje.

    To nie wina baterii, tylko jakiś interpretacji wcześniej ustawionych rzeczy w preferencjach systemowych. Poczytaj wątek o allegro. Tam wyszło, że u wielu osób działało to inaczej, dopiero po majsterkowaniach w systemowych ustawieniach co do strefy czasowej i lokali zaczęło działać tak jak u innych (choć ustawienia strefy czasowej i lokali były takie same wcześniej)

    #1859

    AS
    Participant
    To nie wina baterii, tylko jakiś interpretacji wcześniej ustawionych rzeczy w preferencjach systemowych. Poczytaj wątek o allegro. Tam wyszło, że u wielu osób działało to inaczej, dopiero po majsterkowaniach w systemowych ustawieniach co do strefy czasowej i lokali zaczęło działać tak jak u innych (choć ustawienia strefy czasowej i lokali były takie same wcześniej)

    Pomyślałem, że bateria, gdyż wcześniej wydawało mi się, że zegar przestawia się w czasie pracy. Obecnie gdy popilnowałem Pegasosa, to widzę, że po włączeniu i czym dłużej wyłączony, tym większe opóźnienie w zegarze. Jednak wcześniej było dobrze, a dopiero po instalacji MOSa 3.3 zaczęło się coś dziać (czyżby zbieg okoliczności?). Ale jak Kaczuś napisał o majsterkowaniu w preferencjach w ustawianiu strefy czasowej to zauważyłem że:
    – wcześniej ustawione miasto zniknęło po aktualizacji i musiałem teraz je ustawić na nowo;
    – po ustawieniu miasta i zapisaniu zmieniło mi się ustawienie czasu pobieranego przez internet; parametr – z tego co pisał Kraszan – 60 dotyczy czasu zimowego, a 120 letniego. Jak ustawiłem wcześniej 60 czas był poprawny mimo, że obecnie mamy czas letni. Po majsterkowaniu w prefsach i restarcie komputera, miałem przestawiony czas pobrany z internetu o godzinę. Po wpisaniu parametru 120 czas jest poprawny, czyli ustawienie strefy czasowej w prefsach i nagranie coś zmieniło;
    – jednak, jak wyłączę pobieraniu czasu z internetu to mam nadal błędny – wg tego co napisałem wyżej.

    Kaczuś, gdzie można poczytać o tym problemie z Allegro?

    #1998

    AS
    Participant

    Wracam do tematu, co to może być: Pegasos2, bateria wymieniona na nową, a po wyłączeniu nie trzyma czasu. Wystarczy wyłączyć komputer na 20 minut i po włączeniu późni się o 4 minuty.

Widok 14 wpisów - 1 z 14 (of 14 wszystkich)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.