MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a
MorphOS.pl – Polska strona użytkowników MorphOS-a

Strona główna Forums Sprzęt Problem z dyskiem ATA

Widok 6 wpisów - 1 z 6 (of 6 wszystkich)
  • Autor
    Wpisy
  • #220
    faziorfazior
    Participant

    Mam dysk poaplowy ATA 60 Gb Toshiba. Dysk jest generalnie ok, skanowanie powierzchni nie wykazuje żadnych badów. Problem jest w rozpoznawaniu urządzenia. Na dysku był pfs3, pod mosem programisko do zabawy z dyskami /systemowe/ wypisuje ze nie ma nośnika w danym urządzeniu, a sam dysk zgłasza się jako [email protected] – to samo pod pecetem. Probowałem męczyć go MHDD, skanowałem, wymazywałęm, stawałem na głowie a on nadal jest [email protected] zamiast Toshiba. Oczywiście nie da się założyć żadnej partycji. Help.

    #952
    edeede
    Participant

    Tak serio to nie wiem ale może jeszcze Amigą go potraktować trzeba Ciekawe co HDtoolbox powie. Może da się MBR przesunąć czy coś.

    #953
    edeede
    Participant

    err.. znaczy RDB miałem na myśli

    #954
    faziorfazior
    Participant
    err.. znaczy RDB miałem na myśli

    🙂 spoko spoko, ale skraszowane /skraszanowane:)/ są dane w dco /device configuration overlay – mhdd wypisuje dco checksum error/ czego raczej Hdtoolbox nie ruszy – zresztą próbowałem i Hdtoolbox też pokazuje krzaki w miejscu nazwy dysku.

    #955
    Avatarkrashan
    Participant

    Trochę mi to wygląda na zimne luty w elektronice, albo przykasowanie firmware. Na zimne luty piekarnik, chociaż nie mam pojęcia jak to działa na mechanikę i nośnik magnetyczny (ale zakładam, że nie za dobrze…), więc musiałbyś zdemontować płytkę z elektroniką i tylko ją podpiec.

    #956
    faziorfazior
    Participant

    No i rozwiązło się. Łupnięta przelotka 2,5->3,5.

Widok 6 wpisów - 1 z 6 (of 6 wszystkich)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.